fbpx
ironbar training

Wat is variable resistance training: alles wat je moet weten

Variabele weerstandstraining is een trainingsmethode waarbij de weerstand die de spieren ervaren tijdens het uitvoeren van oefeningen, verandert. In tegenstelling tot traditionele krachttraining, waarbij de weerstand constant blijft, past deze methode de weerstand aan op basis van de positie van de spieren tijdens de oefening. Dit betekent dat de spieren meer weerstand ervaren op het moment dat ze het sterkst zijn en minder weerstand wanneer ze in een zwakkere positie zijn.

Deze methode van trainen wordt vaak gebruikt in fysiotherapie en revalidatie, maar wordt ook steeds populairder onder atleten en fitness-enthousiasten. Variabele weerstandstraining kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende apparaten, waaronder elastieken, weerstandsbanden en kettingen. Het doel van deze methode is om de spieren uit te dagen op verschillende punten in de beweging, waardoor de spierkracht en spiermassa kunnen toenemen.

Hoewel variabele weerstandstraining voordelen kan bieden voor atleten en fitness-enthousiasten, is het belangrijk om te onthouden dat het niet de enige manier is om spierkracht en spiermassa op te bouwen. Zoals bij elke trainingsmethode, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en de weerstand te verhogen op een geleidelijke en veilige manier.

Definitie van Variabele Weerstandstraining

Variabele weerstandstraining is een trainingsmethode waarbij de weerstand tijdens een oefening verandert. Deze methode wordt vaak gebruikt om de kracht en spiermassa te vergroten. Bij variabele weerstandstraining wordt gebruik gemaakt van speciale apparatuur, zoals weerstandsbanden, kettingen, of gewichten met variabele belasting.

Een van de voordelen van variabele weerstandstraining is dat het de spieren op verschillende manieren belast. Dit kan leiden tot een grotere spiergroei en krachttoename dan bij traditionele krachttraining. Bovendien kan variabele weerstandstraining helpen om de belasting op de gewrichten te verminderen.

Een ander voordeel van variabele weerstandstraining is dat het de trainingsintensiteit kan verhogen. Door de weerstand te verhogen naarmate de spier sterker wordt, blijft de trainingsprikkel hoog en wordt voorkomen dat de spieren wennen aan de belasting.

Ten slotte kan variabele weerstandstraining ook helpen om de sportprestaties te verbeteren. Door de specifieke beweging van een sport na te bootsen met behulp van variabele weerstandstraining, kan de atleet zijn of haar prestaties op het veld of de baan verbeteren.

Kortom, variabele weerstandstraining is een effectieve trainingsmethode die kan helpen bij het vergroten van kracht, spiermassa en sportprestaties.

Belang van Variabele Weerstandstraining

Voordelen

Variabele weerstandstraining is een trainingsmethode waarbij de weerstand tijdens de oefening varieert. Dit kan worden bereikt door het gebruik van verschillende apparaten, zoals weerstandsbanden of kettingen, of door het gebruik van verschillende gewichten gedurende de oefening. Deze trainingsmethode biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditionele weerstandstraining.

Ten eerste kan variabele weerstandstraining helpen om de kracht en explosiviteit van de spieren te vergroten. Door de variatie in weerstand tijdens de oefening worden de spieren gedwongen om harder te werken en meer kracht te genereren. Dit kan leiden tot een verbetering van de prestaties in sporten waarbij kracht en explosiviteit belangrijk zijn, zoals gewichtheffen of sprinten.

Een ander voordeel van variabele weerstandstraining is dat het kan helpen om de stabiliteit en coördinatie van het lichaam te verbeteren. Omdat de weerstand tijdens de oefening varieert, moet het lichaam zich aanpassen aan deze veranderingen en meer stabiliteit en coördinatie ontwikkelen om de oefening correct uit te voeren. Dit kan helpen om blessures te voorkomen en de algehele gezondheid van het lichaam te verbeteren.

Toepassingen

Variabele weerstandstraining kan worden toegepast op verschillende soorten oefeningen, waaronder krachtoefeningen en cardiovasculaire oefeningen. Bij krachtoefeningen kan variabele weerstandstraining worden gebruikt om de intensiteit van de oefening te verhogen en de spieren harder te laten werken. Bij cardiovasculaire oefeningen kan variabele weerstandstraining worden gebruikt om de hartslag te verhogen en de intensiteit van de oefening te verhogen.

Een voorbeeld van een oefening waarbij variabele weerstandstraining kan worden toegepast is de squat. Door gebruik te maken van weerstandsbanden of kettingen kan de weerstand tijdens de oefening variëren, waardoor de spieren harder moeten werken om de oefening correct uit te voeren. Dit kan helpen om de kracht en explosiviteit van de spieren te vergroten en de stabiliteit en coördinatie van het lichaam te verbeteren. Calorieën verbranden en afvallen met weerstandsbanden wordt ook steeds vaker genoemd.

Variabele weerstandstraining kan een effectieve trainingsmethode zijn voor mensen die op zoek zijn naar een manier om hun kracht, explosiviteit, stabiliteit en coördinatie te verbeteren. Door gebruik te maken van verschillende apparaten en gewichten kan de weerstand tijdens de oefening variëren, waardoor de spieren harder moeten werken en de algehele prestaties kunnen verbeteren.

Soorten Variabele Weerstandstoestellen

Variabele weerstandstraining is een trainingsmethode waarbij de weerstand tijdens de beweging varieert. Dit type training kan worden uitgevoerd met verschillende soorten apparatuur, waaronder weerstandstoestellen.

Er zijn verschillende soorten variabele weerstandstoestellen beschikbaar die kunnen worden gebruikt voor krachttraining. Hieronder staan enkele van de meest gebruikte soorten:

 • Kabelmachines: Deze machines maken gebruik van een kabel en gewichten om weerstand te bieden. De weerstand kan worden aangepast door de positie van de kabel en de hoeveelheid gewicht aan te passen.
 • Weerstandsbanden: Weerstandsbanden zijn elastische banden die weerstand bieden tijdens de beweging. De weerstand kan worden aangepast door de dikte van de band en de positie van de band te veranderen.
 • Gewichtsvesten: Gewichtsvesten worden gedragen tijdens de training en bieden extra weerstand. De weerstand kan worden aangepast door het gewicht van het vest te veranderen.
 • Verstelbare halters: Verstelbare halters hebben verwisselbare gewichten die kunnen worden aangepast om meer of minder weerstand te bieden.
 • Smith-machines: Smith-machines zijn weerstandstoestellen waarbij de barbell op een vaste baan beweegt. De weerstand kan worden aangepast door de hoeveelheid gewicht op de barbell te veranderen.

Het gebruik van variabele weerstandstoestellen kan helpen bij het opbouwen van kracht en spiermassa. Door de weerstand tijdens de beweging te variëren, worden de spieren op verschillende manieren gestimuleerd, wat kan leiden tot betere resultaten.

Trainingsmethoden voor Variabele Weerstand

Variabele weerstandstraining is een populaire trainingsmethode die wordt gebruikt om de spierkracht en -omvang te vergroten. Deze methode is gebaseerd op het principe van progressieve overbelasting, waarbij de weerstand geleidelijk wordt verhoogd om de spieren uit te dagen en te stimuleren om te groeien. Er zijn verschillende trainingsmethoden voor variabele weerstand die kunnen worden gebruikt om de spieren op verschillende manieren te belasten en te stimuleren.

Pyramide Sets

Pyramide sets zijn een populaire trainingsmethode voor variabele weerstand die vaak wordt gebruikt om de spierkracht en -omvang te vergroten. Deze methode houdt in dat de weerstand geleidelijk wordt verhoogd bij elke set, terwijl het aantal herhalingen wordt verlaagd. Bijvoorbeeld, een pyramide set kan beginnen met 10 herhalingen met een licht gewicht, gevolgd door 8 herhalingen met een iets zwaarder gewicht, en eindigen met 6 herhalingen met het zwaarste gewicht. Deze methode kan helpen om de spieren op verschillende manieren te belasten en te stimuleren om te groeien.

Drop Sets

Drop sets zijn een andere trainingsmethode voor variabele weerstand die kan worden gebruikt om de spieren op verschillende manieren te belasten en te stimuleren om te groeien. Deze methode houdt in dat de weerstand geleidelijk wordt verlaagd bij elke set, terwijl het aantal herhalingen wordt verhoogd. Bijvoorbeeld, een drop set kan beginnen met 6 herhalingen met een zwaar gewicht, gevolgd door 8 herhalingen met een iets lichter gewicht, en eindigen met 10 herhalingen met het lichtste gewicht. Deze methode kan helpen om de spieren uit te dagen en te stimuleren om te groeien.

Circuit Training

Circuit training is een trainingsmethode voor variabele weerstand die kan worden gebruikt om de spieren op verschillende manieren te belasten en te stimuleren om te groeien. Deze methode houdt in dat verschillende oefeningen worden uitgevoerd in een circuit, met minimale rust tussen elke oefening. Elke oefening kan worden uitgevoerd met een ander gewicht of een ander aantal herhalingen, waardoor de spieren op verschillende manieren worden belast. Deze methode kan helpen om de spieren te stimuleren om te groeien en tegelijkertijd de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.

Programmering en Progressie

Bij variable resistance training is programmering en progressie essentieel om de gewenste resultaten te behalen. Het is belangrijk om de trainingsintensiteit en het volume geleidelijk te verhogen om de spieren te blijven uitdagen en de progressie te stimuleren.

Een effectieve manier om de trainingsintensiteit te verhogen is door het toevoegen van weerstandsbanden of kettingen aan de stang tijdens het uitvoeren van oefeningen zoals squats, bench press en deadlifts. Dit zorgt voor een toenemende weerstand gedurende de beweging, waardoor de spieren harder moeten werken om de oefening uit te voeren.

Een andere manier om progressie te stimuleren is door het variëren van de oefeningen en het aantal herhalingen en sets. Door het toevoegen van nieuwe oefeningen en het veranderen van het aantal herhalingen en sets, kan het lichaam worden uitgedaagd op nieuwe manieren en kan de progressie worden gestimuleerd.

Het is belangrijk om een goed uitgedacht trainingsprogramma te hebben om de progressie te maximaliseren en blessures te voorkomen. Het programma moet rekening houden met de individuele trainingsdoelen, fitnessniveau en eventuele blessures of beperkingen. Een ervaren trainer kan hierbij helpen en kan een trainingsprogramma op maat maken voor de individuele behoeften van de sporter.

Veelvoorkomende Fouten en Mythen

Bij variabele weerstandstraining zijn er enkele veelvoorkomende fouten en mythen die de ronde doen. Hieronder worden enkele van deze fouten en mythen besproken.

Fout #1: Alleen voor bodybuilders

Een veelvoorkomende misvatting over variabele weerstandstraining is dat het alleen geschikt is voor bodybuilders. Dit is echter niet waar. Variabele weerstandstraining kan nuttig zijn voor iedereen die zijn of haar kracht en uithoudingsvermogen wil verbeteren, inclusief atleten en gewone fitnessenthousiasten.

Fout #2: Meer gewicht is altijd beter

Een andere veelvoorkomende fout is het idee dat meer gewicht altijd beter is. Dit is niet waar. Bij variabele weerstandstraining is het belangrijk om het juiste gewicht te kiezen om de gewenste spieren te targeten en blessures te voorkomen. Het gaat er niet om hoeveel gewicht er wordt gebruikt, maar om hoe effectief de oefening is.

Mythe #1: Het is gevaarlijk

Sommige mensen denken dat variabele weerstandstraining gevaarlijk is en tot blessures kan leiden. Dit is echter niet waar, zolang de oefeningen correct worden uitgevoerd en het juiste gewicht wordt gebruikt. Zoals bij elke vorm van training is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en te luisteren naar het lichaam om blessures te voorkomen.

Mythe #2: Het is alleen voor gevorderde sporters

Een andere mythe is dat variabele weerstandstraining alleen geschikt is voor gevorderde sporters. Dit is niet waar. Variabele weerstandstraining kan worden aangepast aan verschillende niveaus en kan nuttig zijn voor beginners en gevorderde sporters. Het is belangrijk om te beginnen met lichte gewichten en de techniek te beheersen voordat u naar zwaardere gewichten gaat.

Met deze informatie in gedachten kan iedereen variabele weerstandstraining op een veilige en effectieve manier implementeren in zijn of haar trainingsroutine.

Wetenschappelijk Onderzoek en Studies

Er is een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar variable resistance training en de effecten ervan op het lichaam. In een studie gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, werd gevonden dat variable resistance training significant betere resultaten opleverde in termen van spierkracht en -massa dan traditionele weerstandstraining.

Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Applied Physiology, toonde aan dat variable resistance training een effectievere manier was om spierkracht te vergroten dan traditionele weerstandstraining. De onderzoekers merkten op dat variable resistance training de spieren in staat stelde om meer kracht te produceren gedurende de gehele beweging, in tegenstelling tot traditionele weerstandstraining waarbij de spieren meer kracht produceren in het begin van de beweging.

Een derde studie, gepubliceerd in het International Journal of Sports Medicine, vond dat variable resistance training de neuromusculaire coördinatie verbeterde, wat leidde tot een betere uitvoering van sport-specifieke bewegingen.

Over het algemeen suggereren deze studies dat variable resistance training een effectieve manier kan zijn om spierkracht en -massa te vergroten, evenals neuromusculaire coördinatie te verbeteren. Het is echter belangrijk op te merken dat deze studies niet zonder beperkingen zijn en dat meer onderzoek nodig is om de volledige effecten van variable resistance training te begrijpen.

Voorbeeld Oefeningen en Schema’s

Variable Resistance Training is een effectieve trainingsmethode die kan worden gebruikt om spierkracht en -uithoudingsvermogen te verbeteren. Hieronder staan enkele voorbeeldoefeningen en schema’s die kunnen worden gebruikt om deze trainingsmethode toe te passen.

Voorbeeldoefeningen

 1. Squats: Squats zijn een uitstekende oefening om de beenspieren te trainen. Door gebruik te maken van een weerstandsband of ketting, kan de weerstand tijdens de beweging toenemen, waardoor de spieren harder moeten werken.
 2. Bench press: De bench press is een populaire oefening om de borstspieren te trainen. Door gebruik te maken van een weerstandsband of ketting, kan de weerstand tijdens de beweging toenemen, waardoor de spieren harder moeten werken.
 3. Pull-ups: Pull-ups zijn een uitstekende oefening om de rugspieren te trainen. Door gebruik te maken van een weerstandsband of ketting, kan de weerstand tijdens de beweging toenemen, waardoor de spieren harder moeten werken.

Voorbeeldschema’s

 1. 3 sets van 8-10 herhalingen: Begin met een lichte weerstand en voeg geleidelijk meer weerstand toe aan elke set. Rust 1-2 minuten tussen elke set.
 2. 5 sets van 5 herhalingen: Gebruik een zwaardere weerstand en rust 2-3 minuten tussen elke set.
 3. 4 sets van 12-15 herhalingen: Begin met een lichte weerstand en voeg geleidelijk meer weerstand toe aan elke set. Rust 1-2 minuten tussen elke set.

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van variabele weerstandstraining moet worden aangepast aan het individuele fitnessniveau en de doelen van de persoon. Het is aan te raden om een gekwalificeerde trainer te raadplegen voordat u begint met deze trainingsmethode.